Artrose – slijtage van de gewrichten – komt veelvuldig voor. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 30% van de katten ouder dan zes jaar al last heeft van artrose. Boven de 14 jaar is dit zelfs 91%.
Artrose is een proces waarbij het kraakbeen van de gewrichten slijt. Hierdoor wordt de functie van stootkussen steeds minder en zullen botdelen meer over elkaar heen bewegen. Dit veroorzaakt pijn. Ook is er bij artrose sprake van chronische ontsteking in het gewricht. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen, maar zien we het meest frequent in heupen, knieën, ellenbogen en in de wervelkolom.
Katten laten lang niet altijd goed zien dat ze pijn hebben. Wat opvalt is dat katten veel meer slapen dan voorheen. Ook wordt gezien dat ze vaak minder hoog springen dan ze vroeger deden. Ze springen bijvoorbeeld via de stoel op de tafel in plaats van rechtstreeks op de tafel. Of klimmen niet meer of minder makkelijk over de schutting. Sommige katten lopen minder graag de trap op en af. Ook zien we dat katten zich moeilijker in allerlei posities kunnen manoeuvreren om zichzelf te wassen, waardoor de vacht kan gaan klitten en vervilten.
Op basis van de symptomen en het klinisch onderzoek ontstaat het vermoeden van artrose. Soms wordt het maken van een röntgenfoto geadviseerd. Artrose is niet altijd zichtbaar op de foto.
Met aangepast dieet en voedingssupplementen kan verbetering gezien worden. Het beste wat er gedaan kan worden ter ondersteuning is het geven van pijnstilling die ook ontstekingsremmend werken. Dit kan middels een orale vloeistof die eens per dag gegeven moet worden of via een maandelijkse injectie. Met medicatie wordt het leven van de kat vaak een stuk aangenamer.
Artrose kent een progressief verloop en kan dus nooit herstellen. Wel zien we dat veel katten met de juiste ondersteuning zich vaak veel beter voelen en weer veel actiever worden.
Uiteraard bespreken we alle opties met u en wordt er voor de individuele patiënt altijd samen met u een plan op maat gemaakt. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.