Hoofdstraat 135
2171 BA Sassenheim
0252-232219

Chippen van uw huisdier

Waarom is chippen verplicht?

In Nederland zijn veel mensen met honden bezig. Niet alleen de eigenaren, maar ook bijvoorbeeld fokkers en handelaren. Veel van deze mensen hebben het beste met de hond voor, maar soms gaat het helaas toch mis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de malafide hondenfokkerij en -handel. Daar vinden nog steeds veel misstanden plaats. Honden worden vaak niet gevaccineerd, worden te jong bij de moeder weggehaald, zijn slecht gesocialiseerd of zijn tijdens hun korte leven slecht behandeld. Daarnaast zijn er eigenaren die hun hond mishandelen of verwaarlozen.
Om dit soort praktijken beter aan te kunnen pakken heeft het ministerie van Economische Zaken besloten dat alle honden die er vanaf 1 april 2013 in Nederland bijkomen gechipt moeten zijn en dat de registratie van deze honden netjes bijgehouden moet worden. Zo kunnen de controlerende instanties bij misstanden beter ingrijpen, bijvoorbeeld door illegale handelaren op te sporen.

Wat houdt de verplichting in?

De chip- en registratieverplichting voor honden geldt vanaf 1 april 2013 en komt (in het kort) neer op het volgende:

  • Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd.
  • Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen (de registratieplicht geldt niet voor honden die korter dan 3 maanden in Nederland blijven, bijvoorbeeld voor vakantie).

Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.

Wat moet ik doen bij aankoop van een hond?

registratie op uw naam laten zetten. Dierenkliniek Teylingen maakt (net als de asiels en de Raad van beheer op kynologisch gebied) voor registratie gebruik van de NDG. Voor meer informatie zie ook www.licg.nl.

Het chippen van uw huisdier. Hier vindt u het hoe en waarom van chippen.

Vroeger werden (ras-)dieren veelal getatoeëerd. De tatoeage in het oor was vaak slecht te lezen. Om huisdieren te kunnen identificeren bestaat sinds enkele jaren de mogelijkheid het dier te laten chippen.

Een chip of transponder zo klein als een stevige rijstkorrel, hierboven te zien naast een balpen, wordt onder de huid ingebracht middels een infuusnaald. Voordat de chip wordt ingebracht, wordt met een afleesapparaat het nummer dat op de verpakking staat gecontroleerd.

Hier ziet u een spuit waarmee de chip wordt ingebracht en een afleesapparaat er rechts naast. Van dichtbij ziet de inbrengspuit er zo uit:

Rechts ziet u een afleesapparaat. Asielen, dierenartsen, dierenambulances en de politie beschikken over afleesapparatuur voor de chip. Het dier voelt van het inbrengen van de chip net zo weinig als van de jaarlijkse prik bij de inenting.

Als een dier wegloopt, gestolen wordt, verongelukt, verkocht wordt of naar een dierenhotel of pension gaat is het altijd te identificeren.De gegevens van de gechipte dieren worden opgeslagen in een databank en zijn opvraagbaar via de internetpagina: www.chipdatabase.nl voor dierenartsen, dierenambulances, dierenasiels en politie. De eigenaar is dan snel te traceren en er kan direct of via de organisatie van de databank contact worden opgenomen.

U kunt bij de dierenkliniek telefonisch een afspraak maken (0252-232219) om uw dier te laten chippen. Veel dierenpensions stellen het als eis dat uw dier gechipt is voor het dier mag komen, dus wacht niet te lang, want vlak vóór uw vakantie kan het net erg druk zijn of u kunt het onverhoopt vergeten.

Copyright © 2022-2023 Dierenkliniek Teylingen - Voor open en eerlijk advies
Deze website is gemaakt door Youniek Link
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram