Hoofdstraat 135
2171 BA Sassenheim
0252-232219

Chronisch nierfalen

Een aandoening die we veel bij vooral oudere katten zien is nierfalen. We weten vaak niet goed wat de oorzaak is.

Symptomen

Het meest opvallende symptoom bij katten met een nierprobleem is meer drinken en meer plassen. Bij buitenkatten valt dit soms nauwelijks op. Bij binnenkatten valt op dat het drinkbakje vaker ververst moet worden en dat de plassen in de kattenbak steeds groter worden. Ook zien we regelmatig dat katten met een nierprobleem afvallen. Soms is de eetlust verminderd en kunnen ze gaan braken.

Diagnose

Door de klinische klachten en het lichamelijk onderzoek kan een vermoeden worden verkregen. Er is echter bloed- en urineonderzoek nodig om de diagnose nierfalen en de ernst hiervan vast te stellen.

Behandeling

Helaas kan chronisch nierfalen kan niet worden genezen. Wel kunnen er verschillende aanpassingen gedaan worden om uw kat zo goed mogelijk te ondersteunen. Het verschilt per patiënt wat nodig is.

Eén van de belangrijkste punten is aangepaste voeding. Speciaal nierdieet is qua voedingsstoffen zo samen gesteld dat de nieren optimaal ondersteund worden. Verder kunnen er voedingssupplementen gegeven worden bij afwijkende zoutgehaltes in het bloed. Fosfaatbinders kunnen helpen bij een te hoog fosfaatgehalte en kunnen zorgen voor minder misselijkheid. Er is een kans op een verhoogde bloeddruk, hier kan medicatie voor gegeven worden. Daarnaast kan er medicatie gegeven worden als er eiwitten gelekt worden naar de urine.

Als de kat zich niet lekker voelt kan het helpen om vocht te geven door middel van infuus voor een aantal dagen.

Prognose

De prognose met chronische nierproblemen is gereserveerd. De ziekte kent een progressief verloop en zal helaas nooit herstellen. Doormiddel van de juiste ondersteuning kan de kwaliteit en levensduur verbeterd en verlengd worden.

Uiteraard bespreken we alle opties met u en wordt er voor de individuele patiënt samen met u een plan op maat gemaakt. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.

Copyright © 2022-2023 Dierenkliniek Teylingen - Voor open en eerlijk advies
Deze website is gemaakt door Youniek Link
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram