Hoofdstraat 135
2171 BA Sassenheim
0252-232219

Hyperthyreoïdie

Een ziekte die we met regelmaat zien bij oudere katten is hypertyreoïdie oftewel een te snel werkende schildklier. Dit zien we bij katten vanaf acht jaar, de gemiddelde leeftijd is 13 jaar.

Symptomen

Het typische beeld is een wat oudere kat met een toegenomen eetlust en ondanks het meer eten toch afvallen. Soms drinken en plassen ze ook meer. Soms zien we dat ze wat rustelozer zijn, een verhoogde hartslag hebben en meer miauwen. Sommige katten hebben een hartruis. Een heel enkele keer eten katten met een te snel werkende schildklier juist minder en worden ze slomer.

Diagnose

Op basis van de symptomen en het lichamelijk onderzoek kunnen we een waarschijnlijkheidsdiagnose stellen. Een vergrote schildklier kan ook voelbaar zijn. Voor een definitieve diagnose is er echter altijd bloedonderzoek nodig.

Behandeling

Een kat met een te snel werkende schildklier kan over het algemeen goed behandeld worden. Er zijn verschillende opties.

  • Een behandeling met radioactief jodium. Dit is de enige genezende behandeling. De kat krijgt een éénmalige injectie, waardoor alle overactieve cellen worden vernietigd. Deze behandeling kan maar op één plek in Nederland worden uitgevoerd bij een gespecialiseerde kliniek. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op www.schildklierkat.nl.
  • Door middel van levenslange medicatie. Meestal door middel van tabletten. Indien de kat het moeilijk toelaat tabletten te geven kan ook een vloeistof of een oorzalf worden geprobeerd.
  • Er bestaat speciaal voer voor katten met hyperthyreoïdie. Het lastige daarbij is dat de kat niets anders meer mag eten. Andere katten in huis mogen dit voer niet eten.
  • De schildklier kan chirurgisch verwijderd worden. In 80% van de gevallen wordt de andere schildklier ook hyperactief. Deze optie heeft dan ook niet onze voorkeur.

Prognose

Over het algemeen is de prognose met (levenslange) behandeling gunstig.

Uiteraard bespreken we alle opties met u en wordt er voor de individuele patiënt samen met u een plan op maat gemaakt. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.

Copyright © 2022-2023 Dierenkliniek Teylingen - Voor open en eerlijk advies
Deze website is gemaakt door Youniek Link
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram