Hoofdstraat 135
2171 BA Sassenheim
0252-232219

Veel drinken/veel plassen

Een veelgehoorde klacht bij oudere katten is dat zij meer drinken en meer plassen. Er valt dan bijvoorbeeld op dat de waterbakjes vaker bijgevuld moeten worden of dat de plassen in de kattenbak groter zijn dan voorheen. Meer drinken en meer plassen kan verschillende oorzaken hebben en is altijd een reden om een afspraak te maken en de kat verder te onderzoeken. Gemiddeld drinkt een kat tussen de 40-60 ml/kg. Een kat van 4 kg zal dus gemiddeld zo’n 200 ml per dag drinken.

Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Een (chronisch) nierprobleem
    Door een verminderde nierfunctie kunnen de nieren de urine niet meer goed concentreren en wordt er meer vocht uitgescheiden waardoor de katten meer gaan plassen. Vaak is er dan ook sprake van gewichtsverlies en verminderde eetlust en/of braken.
  • Suikerziekte
    Bij suikerziekte is er teveel aan suiker in de urine. Dit trekt water aan waardoor er meer geplast wordt. Het veel drinken en veel plassen valt vaak acuut op en de eetlust is vaak toegenomen. In een chronischer stadium zien we vaak braken en niet willen eten.
  • Hyperthyreoïdie ofwel een te snel werkende schildklier
    Meest opvallende symptoom is een sterk vergrote eetlust en ondanks dit toch afvallen. Sommige katten drinken en plassen meer. Ook zijn katten vaak wat onrustiger.
  • Een leverprobleem
    Er zijn verschillende oorzaken voor een leverprobleem. Veel katten zijn slomer en drinken en plassen meer.

Er zijn uiteraard ook oorzaken die minder vaak voorkomen. Sommige medicatie of gedragsproblemen kunnen ook leiden tot meer drinken en meer plassen. Om vast te kunnen stellen wat de oorzaak is, zal naast de anamnese en lichamelijk onderzoek in de meeste gevallen ook urineonderzoek en bloedonderzoek worden geadviseerd.

Met het urineonderzoek kijken we of de urine goed geconcentreerd wordt. Ook kijken we of er bloed, eiwit en/of suiker in de urine te vinden is. Door middel van bloedonderzoek kunnen we een waarschijnlijkheidsdiagnose in de meeste gevallen bevestigen. Over het algemeen geldt dat hoe eerder we een oorzaak gevonden hebben, hoe beter we het dier kunnen behandelen/ondersteunen. Uiteraard bespreken we alle opties met u en wordt er voor de individuele patiënt altijd samen met u een plan op maat gemaakt. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.

Copyright © 2022-2023 Dierenkliniek Teylingen - Voor open en eerlijk advies
Deze website is gemaakt door Youniek Link
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram